Verschillende spelvormen voor Zomeravondvoetbal

Uitgegeven: 11 juni 2014 13:23
Laatst gewijzigd: 14 april 2015 15:29
Bron: 
KNVB

Zomeravondvoetbal kun je op 1001 manieren spelen. Recreatief of competitief, 7 tegen 7 op een half veld of 11 tegen 11 op een heel veld. De keuze is geheel aan de club.

Pas de regels aan aan de deelnemers en maak het zo aantrekkelijk mogelijk. Met een aantal (ludieke) regels wordt elke spelvorm die wordt gespeeld nog leuker. Hieronder een aantal in de praktijk bewezen varianten.

WVV ’67
Vorm: Teams spelen in twee poules twee keer 30 minuten op een half veld. Zes speelavonden met de finale op zaterdag.
Spelregels: De club heeft een handicapregel om het niveauverschil te nivelleren. Teams die meer dan twee selectiespelers hebben, krijgen doelpunt(en) in mindering. Heb je drie selectiespelers, dan sta je 0-1 achter, bij vier sta je op 0-2 enz.
Bijzonderheden: De finaledag wordt aangekleed met onder andere een DJ en een barbecue. Iedere deelnemer krijgt die dag een aantal consumptiemunten.S

VV Oudkerk
Vorm: Open instuif, één keer per week op een vaste avond. De teams spelen partijspel van 8 tegen 8 (afhankelijk van opkomst) op een half veld. De winnaar ontvangt een wisselbeker.
Spelregels: Met vier kleine doelen. Ieder team heeft er twee.
Bijzonderheden: Het mooiste shirt krijgt aan het einde een beloning. Er is ook de ‘Speler van de week’. Dit is degene die het best heeft gespeeld en de ‘Anti-voetballer van de week’: degene die voor het eigen doeltje blijft hangen of een aantal overtredingen maakt.

TSVV Merlijn
Vorm: Recreatieve 7 tegen 7-competitie en een prestatieve 6 tegen 6-competitie op woensdagavond.
Spelregels: Recreantenteams hebben minstens drie vrouwen. Ook is er de Jingle Cup. Tijdens de avond wordt een aantal keer een minuut lang een jingle gespeeld. Wie dan scoort, krijgt punten. Het team met de meeste punten wint de Jingle Cup.
Bijzonderheden: Elke avond heeft een thema; van een goed doel tot een plaatselijk
zangtalent.C

VV Vriendenschaar
Vorm: Twee poules voor 35+’ers en 35-’ers op zeven vrijdagavonden met een finale op zaterdagavond.
Spelregels: Volledig volgens zaalvoetbalregels waarbij elke wedstrijd wordt geëindigd met een penaltyreeks waarmee extra punten te behalen zijn.
Bijzonderheden: De wedstrijden worden gespeeld zonder scheidsrechters en vanuit het besef dat het om gezelligheid gaat. De finaledag wordt aangekleed met muziek en een barbecue. De grootste beker is voor de meest gepasseerde keeper.

Tips om het leuker te maken
Het hele seizoen hanteer je de ‘gewone’ regels. Het kan daarom geen kwaad om Zomeravondvoetbal op te leuken met een aantal ‘funny’ regels. Je kunt hiervoor van alles bedenken, zoals scoren uit de lucht telt dubbel, drie corners is een penalty, bal uit is indribbelen en een ‘panna’ telt als een doelpunt.

Door: Redactie Voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.