Trainingsvormen

Uitgegeven: 8 april 2015 16:11
Laatst gewijzigd: 8 april 2015 17:00
Bron: 
KNVB

Walking Football-trainingen zijn niet hetzelfde als reguliere voetbaltrainingen. Men mag immers niet rennen, er is geen buitenspel en er zijn geen keepers (de spelregels staan hier elders vermeld). Zelfs bij het vrijlopen in balbezit en het omschakelen bij balverlies is rennen niet toegestaan. Hierdoor is het tactisch deel van voetbal een stuk belangrijker. Daarnaast zal een bal die men voorheen mooi in de loop speelde, nu waarschijnlijk over de zijlijn rollen. Je goed positioneel opstellen en elkaar goed in de voeten aanspelen zijn kernpunten van Walking Football. Daarom gelden voor deze tak van sport ook andere trainingsvormen.

Omdat de regels anders zijn dan de normale voetbalregels, vergen de eerste trainingen de nodige aandacht en geduld. De deelnemers moeten zich namelijk ook aanpassen aan de nieuwe vorm van het spel. Het automatisme om als eerste bij een bal te zijn is er nog altijd en daarnaast zullen de spelers ook moeten wennen om minimaal één voet aan de grond te houden. De eerste drie trainingen zijn dan ook erg belangrijk om een goede basis te leggen. Het duurt gemiddeld twee tot drie weken voordat deelnemers zijn gewend aan Walking Football.
Het is daarom erg belangrijk om de eerste weken nadrukkelijk te coachen op het inspelen van de bal in de voeten. Fluit ook streng en kort, ruwe en harde duels moeten er namelijk zo snel mogelijk uit. De KNVB moedigt clubs aan om het spelletje te introduceren middels kleine partijoefeningen; al doende leert men. Daarnaast is voetbal om van te houden. Benadruk dat plezier voor iedereen voorop staat, wat betekent dat ook de minder bedeelde voetbalgoden het leuk vinden om mee te doen. Pas in een later stadium implementeert men pass- en trapvormen. Een essentieel onderdeel van een Walking Football-training is overigens de warming-up. Op www.oldstars.nl vindt men diverse trainingskaarten voor warming-up, oefeningen en partijvormen.

Door: Redactie voetbal.nl
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.