Wat is Walking Football

Uitgegeven: 8 april 2015 16:15
Laatst gewijzigd: 15 april 2015 14:44
Bron: 
Oldstars.nl

Dé voetballer bestaat niet meer. Er zijn veel voetballers, met evenveel wensen en behoeften. Wil je hen als club aan je binden? Dan is een passend voetbalaanbod van belang. Speciaal voor de 60+’er is er nu Walking Football, inderdaad voetbal zonder rennen. Met Walking Football krijgen 60-plussers die vanwege fysieke beperkingen niet kunnen deelnemen aan het traditionele voetbal weer de kans om een balletje te trappen. Een ideale oplossing voor spelers die daarnaast ook nog het sociale aspect van het voetbal willen beleven.

Het ontstaan
Walking Football is een van oorsprong Engelse vondst. Eredivisie CV heeft in samenwerking met het Nationaal Ouderenfonds de spelvorm naar Nederland gehaald, verder uitgewerkt en via Betaald Voetbal Organisaties (BVO’s) geïntroduceerd als OldStars. Maar niet alleen BVO’s zien de voordelen van deze voetbalvorm, ook steeds meer amateurverenigingen starten met Walking Football. 

Wat is het? 
Bij deze nieuwe voetbalvorm spelen zeventallen op een kwart speelveld met en tegen andere voetballers. Er mag, geheel zoals de naam doet vermoeden, niet gerend worden, de bal niet boven heuphoogte komen en het maken van slidings is niet toegestaan. Deze regels zijn er om blessures te voorkomen. Niet alleen het voetballen staat centraal, maar juist het samenzijn en het onderhouden van sociale contacten, bijvoorbeeld na afloop in de kantine.

Waarom?
De vergrijzing van de samenleving biedt het voetbal en de voetbalverenigingen naast een aantal uitdagingen ook kansen om nieuwe doelgroepen aan zich te (blijven) binden. Niet alleen als (actieve) voetballer/sporter, maar nog veel meer als vrijwilliger. Met Walking Football kan de vereniging een interessante doelgroep (60+) behouden én werven. Gezien de doelgroep is het overdag aanbieden van de voetbalvorm een mogelijkheid, op deze manier kan de accommodatie nog beter worden benut.

Ook beginnen?
De KNVB stimuleert en enthousiasmeert verenigingen om te starten met deze voetbalvorm. Een vereniging bepaalt uiteindelijk zelf op welke manier Walking Football wordt geïntegreerd. Walking Football houdt in dat er tijdens een partijtje niet wordt gerend. Er mogen geen slidings gemaakt worden en de bal mag niet boven heuphoogte komen. Het tactisch aspect van het voetballen krijgt hierdoor een nieuwe dimensie. Het fysieke karakter van voetbal maakt plaats voor een rustige vorm van bewegen. Middels deze voetbalvorm wordt het makkelijker om een leven lang van voetbal te kunnen blijven genieten. De KNVB en de ECV ondersteunt clubs om Walking Football goed te introduceren en verankeren. Op die manier bevorderen clubs het spelplezier en de beleving van de deelnemers.  

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.