'Dicht bij onze natuur gebleven'

Uitgegeven: 30 november 2010 12:30
Laatst gewijzigd: 30 november 2010 13:30

Het WK voetbal van 2018 in Nederland en België? Donderdag beslist de FIFA definitief. Ruud Gullit, president van The HollandBelgiumBid, is optimistisch gestemd. Deel 2 van het interview.

Er zijn corruptieverhalen opgedoken over leden van het uitvoerend comité van FIFA, de FIFA ligt enigszins onder vuur. Dat vergroot de kansen van een 'clean' BID als HollandBelgium. Met een keuze voor de Lage Landen zou FIFA zich van zijn goede kant laten zien.

Ziet u dat ook zo? En waarom?

,,We hebben alle discussies gevolgd, maar speelden er geen rol in. Wij zijn erbuiten gebleven en ik heb Sepp Blatter twee weken geleden horen zeggen  dat de onbesproken BID's wel eens voor een verrassing zouden kunnen gaan zorgen."

Welk moment uit de Nederlandse voetbalhistorie haalt u terug als u mensen wereldwijd probeert te inspireren voor het WK in Nederland en België?

,,Vergeet niet dat wij een duo-kandidatuur zijn die drijven op de kracht van ons voetbal in twee landen. Weet je dat België vaker aan een WK heeft meegedaan? Cruijff, Hiddink, Pfaff, Van Himst enzovoort. Het zijn allemaal iconen. Dat hebben we vorige week in Brazilië nog kunnen ervaren."

Er zijn mensen in het uitvoerend comité van FIFA die niet van onbesproken gedrag zijn, toch beslissen zij over het WK. Is het soms lastig om een 'zuiver pad' te blijven bewandelen bij het lobbyen voor zoiets als een WK-toewijzing?

,,Nee, we zijn dicht bij onze natuur gebleven. Dat kostte niet veel moeite en het zou zomaar beloond kunnen worden."

Begrijpt u dat de mensen van het Engelse BID en de Engelse regering vragen om steun van de Engelse pers, zodat het Engelse BID niet in diskrediet wordt gebracht door sommige publicaties en programma’s?

,,Ik volg die verhalen wel, maar ik probeer ze zover mogelijk van mijn bed te houden. Ik concentreer me vooral op onze eigen kandidatuur."

Zou de pers het BID in Nederland ook volledig moeten steunen?

,,Je mag best kritisch zijn op onze kandidatuur, maar dan moet je met de juiste feiten komen. Ik heb heel veel onzin gehoord en gelezen. Echt kwalijk. Ik heb al 1000 keer gezegd: als een WK echt zo slecht is voor een land, waarom staan dan landen die recent aan de beurt zijn geweest nu weer in de rij? Dat doe je niet als je er alleen maar slechter van wordt."

Hebt u al een idee hoe uw leven er de komende jaren uit zal gaan zien als Nederland en België donderdag het WK toegewezen krijgen?

,,Ik kijk nog niet verder dan donderdag."

U sprak bij de lancering van het BID over uw zoontje, en het WK van 2018. Is hij al enthousiast over de mogelijke toewijzing?

,,Hij is heel enthousiast en volgt alles op de voet."

En heeft u nog steeds dat beeld voor ogen als u denkt aan het WK van 2018?  Of is dat nu anders? Kunt u dat beeld schetsen?

,,Ik heb vroeger alle WK’s op tv gezien. In verre landen waar alle grote sterren van die tijd bij elkaar kwamen om weer vier weken lang tegen elkaar te spelen. Het lijkt me zalig om over acht jaar tegen mijn zoon te zeggen: 'Kom we gaan nu naar Brazilië kijken en dan twee dagen later in een ander stadion naar Spanje of Nederland.' Alles lekker dicht bij elkaar en overdag genieten van al het moois dat er in die steden te genieten valt. Zo moet een WK zijn!"

Lees ook deel 1 van het interview met Ruud Gullit

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.