51 procent getuige verbaal geweld

Uitgegeven: 7 augustus 2009 10:43
Laatst gewijzigd: 7 mei 2010 21:56

Ongewenst gedrag is een smet op het amateurvoetbal. Vooral verbaal geweld van spelers en toeschouwers is velen een doorn in het oog, blijkt uit onderzoek onder het KNVB-ledenpanel. Heeft u daar ook last van?

 

 
Verbaal geweld (schelden, pesten, treiteren), lichamelijk geweld (slaan, schoppen), komt helaas te vaak voor op de Nederlandse amateurvelden. Bijna iedereen kan hier wel over meepraten, blijkt uit een uitgebreid onderzoek onder het KNVB ledenpanel.

Zaken als diefstal, vandalisme/vernieling en discriminatie wekken grote ergernis op, maar scoren lager dan verbaal en lichamelijk geweld. Ongewenst gedrag noemen we bovenstaande zaken. Een groot percentage van de panelleden is hier in 2008 wel eens getuige van geweest, terwijl anderen het zelfs aan den lijve ondervonden hebben. In het kort de cijfers van het KNVB ledenpanel (4000 respondenten) in 2008:

Getuige geweest van:

• verbaal geweld: 51%
• lichamelijk geweld: 32%
• discriminatie: 25%
• vernieling/vandalisme: 18%
• diefstal: 10%

Zelf slachtoffer geweest van:

• verbaal geweld: 16%
• lichamelijk geweld: 5%
• discriminatie: 2%
• vernieling/vandalisme: 2%
• diefstal: 3%

Verbaal geweld

Bij verbaal geweld zijn in de ogen van de panelleden toeschouwers langs de lijn (46%) meestal de boesdoener. Ruwweg een derde van de leden legt dit bij de spelers, terwijl 12% de trainers/coaches hier het meest voor verantwoordelijk acht.
En de aanleiding voor verbaal geweld? Vaak wordt er makkelijk naar de scheidsrechter gewezen. Wanneer die de wedstrijd niet goed aanvoelt, wekt dat irritatie op. Ook volgens veel mensen van het ledenpanel. Daarom is het raadzaam om beleid te blijven ontwikkelen om mensen te overtuigen dat scheidsrechters ‘ook maar mensen zijn’.

 
Daarnaast is het een taak voor de KNVB om aantoonbaar veel doen aan het opleiden van scheidsrechters en de omgang met verbaal geweld. Aan de respondenten is gevraagd bij de bestrijding van ongewenst gedrag zeven betrokken groepen in volgorde van belang te zetten.

Top drie

Er is duidelijk een top-drie aan te wijzen: clubs/verenigingen, trainers/coaches en spelers hebben de belangrijkste rol. Ouders, scheidrechters en de KNVB hoeven minder het voortouw te nemen, terwijl men weinig heil verwacht van toeschouwers en supporters.

Wie moet wat bestrijden?

Spelers: elkaar corrigeren in de strijd tegen ongewenst gedrag.
Trainers/coach: het goede voorbeeld geven en ongewenst gedrag bespreken.
De clubs: vandalisme, vernieling en diefstal tegengaan.
KNVB: voortouw nemen in het bestrijden van discriminatie Verenigingsbestuurders vinden zichzelf vaak de eerst aangewezenen om iets aan ongewenst gedrag te doen.

Daarnaast wijzen veel mensen naar slecht functionerende verenigingen als ‘zondebokken’ en daarbij is actie van de KNVB gewenst. Een mogelijkheid is bijvoorbeeld het opzetten van een bonus/malus systeem met punten voor goed en slecht functionerende verenigingen.

Heb je ook een mening? Word dan lid van het KNVB-ledenpanel.

Door: Door Francis Grondhuis
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.