Flitsende start geeft Ajax voorsprong

Uitgegeven: 25 april 2010 19:59
Laatst gewijzigd: 3 mei 2010 17:41

Na een flitsende start leek Ajax op weg om Feyenoord op een onoverbrugbare achterstand te zetten. Maar na een vroege 2-0 voorsprong nam Ajax gas terug, ging de wedstrijd uit als een nachtkaars en blijft het best nog spannend wie er na het tweede duel in De Kuip de KNVB beker in ontvangst mag nemen.

Kwikzilverachtig was de start van Ajax in misschien wel de meest besproken bekerfinale in de geschiedenis. Ajax won tackles, Ajax won eigenlijk elk lijf-aan-lijf gevecht in de eerste tien minuten en Ajax kwam ook al snel op voorsprong. Het was een beetje zoals de Amsterdammers op dit moment tegenstanders in de competitie in de eigen ArenA al snel op een onoverbrugbare achterstand zetten.

Siem de Jong vertolkte de hoofdrol in die beginfase met twee doelpunten en Ajax leek toen al op weg naar een monsterscore die het tweede duel in De Kuip op 6 mei overbodig had moeten maken. Eerst liep De Jong, toch al goed in vorm in de slotfase van de competitie, door op keeper Erwin Mulder. De Feyenoord-doelman weifelde bij een dieptepass van Alderweireld. De Jong niet, en toen stond het 1-0. Amper een minuut daarna vond Urby Emanuelson de vrijstaande Siem de Jong in het strafschopgebied. Ajax’ nummer tien kon ongedekt en beheerst raak schieten.

 
Ajax, dat ook nog kampioensaspiraties heeft, nam na de doldwaze openingsfase gas terug en dat kwam de amusementswaarde van het duel niet ten goede. Lange tijd gebeurde er daardoor bijna niets in de Amsterdam ArenA, die niet helemaal uitverkocht was. Of het moet een solo-actie zijn geweest van spits Marko Pantelic, die neo-international Ron Vlaar op de rand van het strafschopgebied wel heel makkelijk omspeelde. De stift die daarop volgde ging maar net over. Ron Vlaar werd in de tweede helft gewisseld. De verdediger was net hersteld van een blessure.

Met in de wetenschap dat een 2-0 voorsprong nog geen definitieve knock-out betekent, ondernam Ajax in de tweede helft weer wat meer offensieve initiatieven, terwijl Feyenoord, dat in de historie van het bekertoernooi meer van Ajax won dan andersom, aanvallend onmachtig bleef.

Toch, de definitieve doodsteek van de Amsterdammers bleef achterwege, ook al omdat aanvoerder en topscorer Luis Suárez niet zijn beste wedstrijd van het seizoen speelde. Vooraf was Ajax-Feyenoord de meest besproken bekerfinale uit de geschiedenis. Een geschiedenis die begon met de finale tussen RAP Amsterdam en HVV in 1899. Editie 2010, de 92e, wordt op 6 mei definitief beslist in de Rotterdamse Kuip.

Statistieken:

Ajax-Feyenoord 2-0 (2-0).

Scoreverloop: 6. De Jong 1-0, 7. De Jong 2-0.
Scheidsrechter: Braamhaar.
Gele kaarten: De Zeeuw, Suarez (Ajax), Bahia, Bruins (Feyenoord).

Ajax: Stekelenburg, Van der Wiel, Vertonghen, Alderweireld, Anita, De Zeeuw, De Jong, Enoh, Suarez, Pantelic (70. Rommedahl), Emanuelson (80. Eriksen).

Feyenoord: Mulder, De Vrij, Vlaar (72. Schenkeveld), Bahia, Van Bronckhorst, Wijnaldum, Landzaat, Fer, Bruins, El Ahmadi (85. Leerdam), Tomasson (73. Cissé).
 

Door: Door Nik Kok
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.