Jeugdtrainers nemen kijkje in de keuken

Uitgegeven: 8 december 2008 13:37
Laatst gewijzigd: 1 juli 2015 17:49

Links en rechts liggen grote waterplassen op het veld en een normaal stukje gras is nergens te bekennen. ,,Maar”, vertelt FC Utrecht-trainer Cees Verheul. ,,Dat maakt de jongens niks uit. Je hoort ze niet over het weer of over een slecht veld, ze zijn hier om te voetballen.”

 
Wie zich wel een beetje druk maken over de natte staat van het veld zijn de aanwezige trainers van amateurverenigingen uit de regio. Deze avond staat er bij voetbalclub NVC in Naarden een speciale scholingsavond op het programma. Insteek van de bijeenkomst is dat trainers uit de regio mee kunnen kijken bij een KNVB Regionale Voetbaltraining (KRVT) voor tweedejaars E-pupillen.

Veel talent

Tijdens de training stelt KNVB-trainer John Kaersenhout allerlei vragen. ,,Om de trainers en Technisch Jeugd Coördinatoren (TJC) zo veel mogelijk bij het spel te betrekken vraag ik ze bijvoorbeeld of ze weten waarom een bepaalde oefening belangrijk is of welke aanpassingen eventueel aan de oefening gedaan kunnen worden”, legt hij uit. ,,Op deze manier houd je iedereen betrokken en krijgen de trainers ter plekke scholing.”

Ondertussen kijkt Utrecht-trainer Verheul tevreden om zich heen. ,,Er loopt hier veel talent rond. Als zij de technieken en spelvormen meenemen naar hun eigen vereniging, heeft dat een positief effect op de amateurvereniging. Niet alleen de spelertjes, maar ook de trainers kunnen veel opsteken tijdens dit soort trainingen. Nieuwe spelvormen, variaties op oefeningen en het leren trainen en coachen van een groep kinderen zijn dingen die hier allemaal aan bod komen.”

De aanwezigheid van Simon Tahamata tijdens de KRVT geeft de trainersbijeenkomst extra glans. Tahamata praat niet alleen graag over voetbal, hij laat ook zien dat hij het nog steeds kan. Dit tot veel genoegen van alle aanwezigen in Naarden. Zij proberen maar al te graag zijn bewegingen na te doen tijdens de training. Dat valt toch echter niet mee.

Goede samenwerking

Kaersenhout vindt dat de samenwerking tussen de KNVB, Betaald Voetbal Organisaties en de amateurverenigingen goed verloopt. ,,De KNVB, Ajax en FC Utrecht stemmen wekelijks de trainingsvormen op elkaar af”, legt de oefenmeester uit. ,,Hierin is de KNVB leidend, maar samen komen we er altijd uit. Het gaat tenslotte om de kinderen, die moeten er iets van leren maar vooral ook veel plezier aan beleven.”

Tijdens de regionale voetbaltrainingen worden allerlei trainingsvormen gecombineerd, waardoor een ideale mix ontstaat. Kaersenhout: ,,De oefeningen die we hier doen kan iedereen bij zijn eigen vereniging ook uitvoeren. Daarom is het zo belangrijk óók de trainers van de amateurverenigingen hierin te betrekken.” Dat de trainers van de amateurverenigingen het hier ook mee eens zijn, blijkt uit de opkomst van de circa veertig jeugdtrainers.

Bas van den Hoek, pupillentrainer van Buiten Boys uit Almere, is een van de aanwezigen. ,,Een jongen uit mijn trainingsgroep krijgt deze periode extra trainingen tijdens de KNVB Regionale Voetbaltrainingen. Ik kan nu al zien dat hij een stuk technischer is geworden. Tijdens de trainingen bij zijn eigen vereniging volgen een aantal jongens écht wat hij doet, dat is erg leuk om te zien. Maar ook voor mezelf is dit traject erg leerzaam. Tijdens de trainingsavonden kan je met andere aanwezigen meningen uitwisselen en trainingsvormen bespreken. De kennis die ik hier opdoe kan ik dan weer overbrengen bij mijn eigen vereniging.”

Over één ding zijn de trainers van zowel de KNVB, de betaaldvoetbalorganisaties en amateurverenigingen het eens: ,,Er lopen hier veel talenten rond, de kinderen zie je elke week meer leren en beter worden. Deze KNVB Regionale voetbaltrainingen zijn zeker voor herhaling vatbaar!”

Van onze redactie
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (1)
1 juli om 17:49u
1 juli 2015 om 17:49u
0
in wel poule zit vfc g1
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.