Klassieker affiche bekerfinale

Uitgegeven: 25 maart 2010 23:06
Laatst gewijzigd: 26 maart 2010 20:29

Het bekeravontuur van Go Ahead Eagles is abrupt tot een einde gebracht. In de eigen Adelaarshorst was Ajax met een geflatteerde 6-0 te sterk. De Amsterdammers staan daardoor voor de 22e keer in de eindstrijd van de KNVB-beker. Daarin nemen ze het op tegen Feyenoord.
 

 

Het leven in Deventer richtte zich donderdag voor even naar het epicentrum aan de Vetkampstraat. Weken leefde de koekstad al naar de bekerontmoeting met Ajax toe. De telefoons in De Adelaarshorst stonden roodgloeiend met verzoeken voor kaarten voor ‘De wedstrijd van het jaar’ en zelfs burgemeester Andries Heidema bemoeide zich met de wedstrijd door vanaf het digitale thuis van de voetbalclub de Deventenaren veel succes te wensen.

Het mocht allemaal niet baten. Hoewel Go Ahead sterk uit de kleedkamer kwam, was het Ajax dat na twaalf minuten spelen de Deventer dromen aan diggelen schoot. Luis Suarez werd op links geheel vrijgelaten en gaf de bal voor. Via een aantal benen belandde de bal uiteindelijk voor de voeten van Demy de Zeeuw, die van dichtbij zijn oude club de eerste tegentreffer van de avond bezorgde.

Ongelijke strijd

Het was vooraf al een ongelijke strijd. De begroting van de Amsterdammers ligt vele malen hoger dan die van Go Ahead en daarnaast had Ajax ook nog eens de luxe in de sterkst mogelijke opstelling te kunnen starten, terwijl de Deventer ploeg de nodige eerste-elftalspelers miste. Toch gaf Go Ahead zich niet snel gewonnen. Het team zocht na de 0-1 de aanval, waardoor er kansen ontstonden voor Nigel Hasselbaink en Jules Reimerink.

 
De Deventenaren vergaten echter te scoren en Ajax zorgde voor gevaar via de tegenaanval. Urby Emanuelson kwam dichtbij een treffer, maar Go Ahead-doelman Remko Pasveer redde bekwaam. Twee minuten later was het wel raak voor de ploeg van trainer Martin Jol toen Christian Eriksen vanaf links voorzette. De bal werd teruggelegd op Marko Pantelic die de Amsterdammers op een veilige 2-0 voorsprong zette.

Ajax loopt binnen vijf minuten uit

Na rust probeerde Go Ahead andermaal openingen te vinden. Het team vocht voor wat het waard was en via Joey Suk kwam Go Ahead een paar keer dichtbij een doelpunt. Het publiek veerde zelfs even op bij een kopbal van de Deventenaar, maar de bal verdween net naast het doel van Maarten Stekelenburg.
 

 
De Deventer ploeg bracht Sander Post als aanspeelpunt in de ploeg om iets te forceren en ging één op één spelen. Daar kreeg het team van trainer Andries Ulderink al snel de rekening voor gepresenteerd. Er ontstonden ruimtes voor Ajax en binnen vijf minuten liepen de Amsterdammers dankzij doelpunten van Siem de Jong, Eriksen en invaller Dennis Rommedahl uit naar 5-0.

Hoewel Go Ahead gezien het spel een doelpunt verdiende, was ook het slotakkoord voor Ajax toen een andere invaller, Nicolas Lodeiro, de Amsterdammers uit een vrije trap op 6-0 zette. Daarmee boekten de mannen van Jol een verdiende maar geflatteerde overwinning en wordt de bekerfinale een echte klassieker: Feyenoord tegen Ajax.

Wil je het halve dozijn Amsterdamse treffers nog eens zien, kijk dan hier.

Statistieken:

Go Ahead – Ajax 0-6 (0-2)

Scoreverloop: 12. De Zeeuw 0-1, 38. Pantelic 0-2, 75. De Jong 0-3, 77. Eriksen 0-4, 78. Rommedahl 0-5, 85. Lodeiro 0-6.

Scheidsrechter: Van Hulten

Go Ahead: Pasveer; Droste, Bus, Maruanaya, Vosselman; Kieftenbeld (67. Van Leeuwen), Arkivuo (63. Post), Hollart; Suk, Hasselbaink (57. Colak), Reimerink.

Ajax: Stekelenburg; Van der Wiel (79. Oleguer), Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson; De Zeeuw, De Jong, Enoh; Suarez, Pantelic (69. Rommedahl), Eriksen (77. Lodeiro).

Door: Door Willem Korenromp
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.