Videoverslag: Ajax vrouwen schrijven historie

Uitgegeven: 9 juni 2014 19:30
Laatst gewijzigd: 10 juni 2014 13:31

Bron: 
KNVB

De vrouwen van Ajax hebben voor het eerst in de geschiedenis de KNVB beker gepakt. Maandag versloeg het in een sfeervolle ambiance PSV/FC Eindhoven met 2-1. ,,Fantastisch. De eerste prijs in de clubgeschiedenis”, aldus doelpuntenmaker Mandy Versteegt.

Met een volle zon aan de hemel, fakkels, vlaggen, duizenden toeschouwers en een opkomst met harde muziek waren er op het terrein van het Amsterdamse AFC uitstekende omstandigheden voor een mooie pot voetbal. Geen van beide ploegen kon in hun korte bestaansgeschiedenis tot nu toe een prijs pakken, dus waren ze gebrand om als eerste in de boeken te worden vereeuwigd.

Score seconde voor rust

Zowel Ajax als PSV/FC Eindhoven ging dan ook met volle energie en aanvallende intenties van start en beide clubs kregen voor rust goede kansen. Tessel Middag en Versteegt kregen aan de ene kant van het veld alle ruimte om binnen te schieten en aan de andere kant moest Ajax kopballen van Lisanne Vermeulen en Danielle van de Donk van de lijn halen.

Enkele seconden voor rust was het dan toch raak. Een gekraakt schot van Middag belandde recht voor de voeten van Versteegt. De rechtsbuiten had enkele meters voor het lege goal nu geen moeite om binnen te tikken.

Snelle gelijkmaker

Kort na de pauze maakte PSV/FC Eindhoven, dat in de bekercompetitie achtereenvolgens Fortuna Sittard, Buitenveldert en PEC Zwolle versloeg, alweer gelijk. Daniëlle van de Donk eiste aan de rand van het strafschopgebied een vrije trap op en schoot hem strak over de grond in de verre hoek onder Marieke Ubachs door.
,,Ajax en PSV/FC Eindhoven zijn twee clubs die aan elkaar gewaagd zijn”, aldus Middag. ,,Vooraf was ik ook best zenuwachtig of het wel ging lukken. Van PSV win je niet even. Gelukkig kopte Mandy nog een keer prachtig binnen.”

Opnieuw Versteegt

Want juist nadat PSV/FC Eindhoven met drie opeenvolgende corners de druk opvoerde, maakte Versteegt uit de counter de winnende treffer. En met inmiddels 31 graden op de thermometer werden na de beloften van zowel FC Twente (ATC ’65) als sc Heerenveen en FC Twente zelf, ook de Brabantse vrouwen geklopt.
Versteegt: ,,Misschien was het een beetje mijn middag, maar het maakt niet uit wie er scoort. We waren in de competitie uitgeschakeld en moesten deze prijs zeker voor eigen publiek, nu wel pakken. Het was ook een mooi sfeertje. Ik ben euforisch.”

De Amsterdamse Middag ging pas als laatste het veld af, omdat vrienden en kennissen bleven toestromen om haar te feliciteren. ,,Ik woon hier op vijf minuten fietsen vandaan en op de middelbare school gymden we op dit terrein. Toen ik nog bij de jongens van Swift speelde, voetbalden we hier ook. Het is fantastisch om hier dan de KNVB beker te winnen. De steun van het Amsterdamse publiek was ook fantastisch. Dat heeft ons echt geholpen. Ik ben echt heel blij.”

Door: Welmoed de Lang
< vorige artikel
volgende artikel >
Exclusieve Oranje video's
Reacties (0)
Je dient ingelogd te zijn om te kunnen reageren.